ΕΣΠΑ Banner

Πως ο ύπνος διαφέρει από άντρα σε γυναίκα

Ένα φλιτζάνι καφέ δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τα επίπεδα ενέργειας σας για να αυξηθούν. Ποιος είναι ο λόγος  για τον οποίο αισθάνεστε αρκετά τονωμένοι  σε κάποια σημεία της ημέρας και υπνηλία σε άλλες στιγμές;  Η απάντηση είναι ο  κιρκάδιος σας ρυθμός, ένα εσωτερικό ρολόι που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου όταν νιώθετε υπνηλία και όταν νιώθετε να έχετε πολλή ενέργεια. Με μια ευρεία έννοια, οι κιρκάδιοι  ρυθμοί είναι παρόμοιοι από άτομο σε άτομο, που λειτουργούν σε κύκλους περίπου 24 ωρών. Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές στα πρότυπα ύπνου / αφύπνισης γυναικών και ανδρών, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες τείνουν να είναι νυχτερινές κουκουβάγιες ενώ οι γυναίκες είναι πιο κατάλληλες για να ξυπνούν  νωρίς.

Πως δουλεύει

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί ελέγχονται από μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Άλλες επιρροές περιλαμβάνουν το φως (το οποίο στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλό σας ότι είναι καιρός να ξυπνήσει) και το σκοτάδι (ένας δείκτης στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να απελευθερώσετε μελατονίνη, μια ορμόνη που σας βοηθά να κοιμηθείτε). Οι συνηθισμένες  ρουτίνες ύπνου – ξυπνάτε και πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα καθημερινά – διατηρούν επίσης τον φυσιολογικό ρυθμό λειτουργίας του κιρκαδιανού, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της πιθανότητας  προβληματικού ύπνου, όπως είναι η αϋπνία.

Τι ρόλο παίζει το φύλο με αυτό

Πέρα από αυτούς τους παράγοντες, υπάρχει μια άλλη σημαντική μεταβλητή που επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι σας: το φύλο. Αποδεικνύεται ότι οι αρσενικοί και θηλυκοί κιρκάδιοι ρυθμοί δεν ταιριάζουν ακριβώς. Τα ρολόγια των ανδρών τείνουν να τρέχουν σε έναν πλήρη 24ωρο κύκλο ή περισσότερο (κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν ένα κιρκάδιο κύκλο που είναι έξι λεπτά περισσότερο από ό, τι για τις γυναίκες) που σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι το βράδυ. Στις γυναίκες, το εσωτερικό ρολόι είναι πιο πιθανό να είναι μικρότερο από τον πλήρη κύκλο 24 ωρών, καθιστώντας πιθανότερο ότι θα ξυπνήσουν νωρίτερα, γεγονός που μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία τους στις πρώιμες διαταραχές του ύπνου όπως η αϋπνία.

Αντιμετώπιση διακοπών του κύκλου του ύπνου

Ενώ οι οκτώ ώρες ανά βράδυ κατά μέσο όρο είναι ιδανικές και για τα δύο φύλα, αποδεικνύεται ότι οι άνδρες πλήττονται περισσότερο από περιόδους στέρησης.  Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει  την εργασία περισσότερο για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες και οι άνδρες αναρρώνουν λιγότερο γρήγορα από την έλλειψη ύπνου από ότι οι γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, οι βραχύτεροι κύκλοι ύπνου των γυναικών σημαίνουν ότι είναι πιο πιθανό να “πέσει” η ενέργεια τη νύχτα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία σε γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες. Φυσικά, είναι δυνατόν να μάθετε πώς να ανακατασκευάσετε το εσωτερικό ρολόι σας για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο “ξύπνιοι”  σε διαφορετικά μέρη της ημέρας ανάλογα με τις ανάγκες σας και τον τρόπο ζωής. Αλλά με βάση τον φυσιολογικό τρόπο που λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα, οι φυσικοί ρυθμοί του σώματος καθιστούν πιο πιθανό ότι εάν είστε άνδρας, θα είστε μια “νυχτερινή κουκουβάγια” και για τις γυναίκες ένα “πρωινό πουλί”.