ΕΣΠΑ Banner

Διαυγή όνειρα

Το να έχετε ένα περιστασιακά ένα παράξενο όνειρο δεν είναι ασυνήθιστο – αλλά μερικές φορές μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη, με αποτέλεσμα το άγχος και τον χαμένο ύπνο. Εάν αυτό σας ακούγεται οικείο, δεν είστε μόνοι: Πάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν εφιάλτες ή έντονα οράματα τη νύχτα. Τα τελευταία είναι γνωστά ως διαυγή όνειρα και μπορεί να είναι τόσο ζωντανά που όταν ξυπνάτε σνα αισθάνεστε ότι πραγματικά συνέβησαν. Ξεπερνούν τα αγχωτικά όνειρα όπως αυτά που καθυστερείτε για μια σημαντική συνάντηση και όλες οι πόρτες είναι κλειδωμένες . Τα διαυγή όνειρα φαίνονται απίστευτα αληθινά και όταν κανείς τα βλέπει γνωρίζει συνειδητά ότι ονειρεύεται. Κατανοήστε περισσότερα για αυτό το είδος ονείρου και μάθετε συμβουλές για καλύτερο ύπνο .

Σχετική σύνδεση με την υγεία

Το διαυγές όνειρο μπορεί να σχετίζεται με τη ναρκοληψία, μια κλινική διαταραχή ύπνου που κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται γρήγορα σε οποιοδήποτε σημείο  και ώρα της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι με αυτήν την πάθηση αναφέρουν ότι έχουν εξαιρετικά ζωντανά, παράξενα όνειρα που αισθάνονται αληθινά στην πραγματική ζωή.

Γιατί έχει σημασία το REM

Ο λόγος πίσω από τα έντονα όνειρα σε άτομα με ναρκοληψία μπορεί να σχετίζεται με το στάδιο του ύπνου που ονομάζεται REM ή με την ταχεία κίνηση των ματιών. Ένα άτομο με ναρκοληψία μπαίνει συχνά σε αυτό το βαθύ στάδιο των ονείρων πολύ γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ευκαιρία να ζήσει ένα ζωντανό όνειρο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παραμείνετε σε ένα πρόγραμμα

Παρόλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα ζωντανά όνειρα, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισής τους. Για παράδειγμα, το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εφιαλτών, οπότε φροντίστε να κοιμόσαστε σε μια λογική ώρα και να διατηρήσετε το δωμάτιό σας δροσερό και σκοτεινό. Η τακτική ρουτίνα ύπνου είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες ζωντανών ονείρων τη νύχτα.

Αλλαγή  τρόπου ζωής

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τη ναρκοληψία και δεν μπορείτε να αποτρέψετε κάθε διαταραχή των ονείρων να διαταράξει τον ύπνο σας, υπάρχουν τρόποι βελτίωσης του ύπνου που λαμβάνετε. Σκεφτείτε να παίρνετε έναν καθημερινό υπνάκο, να προσαρμόζετε την τακτική άσκηση στη ρουτίνα σας και να αποφεύγετε τη νικοτίνη και το αλκοόλ που διαταράσσουν τον ύπνο.

Εάν καμία από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν φαίνεται να βοηθά, μιλήστε με το γιατρό σας για την εμπειρία σας για να δείτε εάν υπάρχουν άλλοι ιατρικοί τρόποι για να το διαχειριστείτε.