ΕΣΠΑ Banner

Γιατί ονειρευόμαστε?

Πέντε θεωρίες για το γιατί ονειρευόμαστε

Ακόμα κι αν γνωρίζουμε αρκετά για το πώς λειτουργεί ο ύπνος, τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας ενώ κοιμόμαστε και τι ακριβώς είναι τα όνειρα, σίγουρα θα ήταν ωραίο αν οι επιστήμονες μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν ακριβώς γιατί ονειρευόμαστε. Δυστυχώς, αυτή η εξήγηση δεν υπάρχει  και μπορεί να μην υπάρξει  και ποτέ. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές διασκεδαστικές θεωρίες για το ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση και αυτές διερευνώνται με πιο ενδιαφέρουσα ματιά  παρακάτω.

Θεωρία # 1: Τα όνειρα λειτουργούν σαν θεραπεία

Συχνά τα όνειρά μας μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμεμια συναισθηματική περίσταση που συμβαίνει στην πραγματική μας ζωή και αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτά τα συναισθήματα σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, το λεγόμενο dreamland!. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα συναισθηματικό ζήτημα σε ένα όνειρο, ο εγκέφαλός μας κάνει συνδέσεις που πιθανότατα δεν θα έκανε διαφορετικά, και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε μια κατάσταση με διαφορετική οπτική ή να καταλάβουμε κάτι νέο για τον εαυτό μας. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να φτάσουμε στον πυρήνα του προβλήματος που μας απασχολεί και ό, τι μπορεί να μας προκαλεί την αίσθηση θυμού και φόβου.

Θεωρία # 2: Τα όνειρα μας μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε  τέλεια τις απειλές

Εάν ξυπνήσατε ποτέ με ιδρώτα από ένα όνειρο που έμοιαζε  τόσο πραγματικό, δεν είστε οι μόνοι. Τα σενάρια που περιλαμβάνουν κυνηγητό ή μάχη είναι κοινά – και με καλό λόγο. Όπως αποδεικνύεται, η αμυγδαλή του εγκεφάλου μας, μία ομάδα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες (αλλιώς γνωστή ως αντανακλαστικό/αντίδραση φόβου «πάλης ή φυγής»), μας πυροδοτεί με πιο γρήγορο ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (το στάδιο του ύπνου όπου συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα) από ό, τι κατά τις ώρες αφύπνισης. Έτσι, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όνειρά τους ως τρόπο εξάσκησης των αντιδράσεων  «πάλης ή φυγής»  ακόμα και όταν τα άκρα τους παραμένουν ακίνητα κατά τον ύπνο.

Θεωρία # 3: Τα όνειρα μας επιτρέπουν να εξασκήσουμε μια ικανότητα

Είτε αγχωνόμαστε για τον βαθμό που θα πάρουμε σε μια εργασία ή απλά για μία συζήτηση που δεν θέλουμε να κάνουμε, τα όνειρά μας μας δίνουν την ευκαιρία να εξασκηθούμε σε μεγάλα γεγονότα της ζωής που απαιτούν επιπλέον συγκέντρωση.

Θεωρία # 4: Τα όνειρα μας επιτρέπουν να γινόμαστε δημιουργικοί.

Ακούσατε ποτέ αθλητές να έχουν δει στα τα όνειρά τους για κάποια τεχνική που τους έκανε νικητές  ή μουσικούς να έχουν δει σε όνειρο του στίχους του επόμενο τραγουδιού τους? Μερικές φορές τα όνειρα μπορούν να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε με ευφάνταστους τρόπους. Η καταγραφή των ονείρων σας μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε μια ολοκαίνουργια ιδέα.

Θεωρία # 5: Τα όνειρα καθαρίζουν τον εγκέφαλό μας

Το όνειρο επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να ανακατεύει ό, τι θυμάται, να διατηρεί τις σημαντικές πληροφορίες και να απαλλαγεί από τα” άχρηστα δεδομένα”. Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια των ονείρων ο εγκέφαλός μας μπορεί να επανεκτιμήσει τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι, και να αφαιρέσει τα “σκουπίδια” από μόνος του.