ΕΣΠΑ Banner

Η συμβολή του καλού ύπνου στην αντιμετώπιση του Covid-19

Ο νέος κοροναϊός , γνωστός ως COVID-19) έχει φέρει τον κόσμο σε άγνωστα νερά. Ολόκληρες χώρες βρίσκονται σε απαγόρευση κυκλοφορίας, η οικονομία έχει σταματήσει και πολλοί άνθρωποι φοβούνται για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

Με τόσο πρωτοφανείς αλλαγές που γίνονται τόσο γρήγορα, είναι κατανοητό ότι δεν δίνεται  η απαραίτητη σημασία στον ύπνο. Αλλά καθώς προσαρμοζόμαστε στην παραμονή μας στο σπίτι και προσπαθούμε να παραμείνουμε υγιείς στην εποχή του COVID-19, είναι καλό να εστιάσουμε στον ύπνο, ο οποίος θα μας προσφέρει τεράστια οφέλη.

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για τη σωματική υγεία και την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης ένας βασικός υποστηρικτής της συναισθηματικής ευεξίας και ψυχικής υγείας, βοηθώντας στην νίκη μας κατά του στρες, την κατάθλιψη και το άγχος.

Είτε είχατε προβλήματα ύπνου πριν το COVID-19 είτε επήλθαν έπειτα, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας;

Εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από αϋπνία πριν από τον κοροναϊούς και, δυστυχώς, η πανδημία δημιουργεί μια σειρά νέων προκλήσεων ακόμη και για ανθρώπους που προηγουμένως δεν είχαν προβλήματα ύπνου.

Η πανδημία του κοροναϊού δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά, οι ασθενείς με τον ιό και όλοι οι άνθρωποι που μάχονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζουν το κύριο βάρος των άμεσων επιπτώσεων της νόσου. Αλλά όπως βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, οι συνέπειες έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό και θέτουν σημαντικά εμπόδια στον ύπνο.

Παρά τις δύσκολες προκλήσεις, υπάρχουν λίγα βήματα που μπορούν να προωθήσουν τον καλύτερο ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Εάν αυτές οι προσπάθειες δεν αποπληρωθούν αμέσως, μην το εγκαταλείπετε. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί ο ύπνος σας και μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να προσαρμόσετε αυτές τις προτάσεις για να ταιριάζει καλύτερα στην συγκεκριμένη σας κατάσταση.

Ορίστε το πρόγραμμα και τη ρουτίνα σας

Η καθιέρωση μιας ρουτίνας μπορεί να διευκολύνει την αίσθηση της κανονικότητας ακόμα και σε μη φυσιολογικούς καιρούς. Είναι πιο εύκολο για το μυαλό και το σώμα σας να εγκλιματιστούν σε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου, γι ‘αυτό οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν την αποφυγή μεγάλων διακυμάνσεων στις καθημερινές ώρες ύπνου.

Οι πτυχές του ημερήσιου χρονοδιαγράμματος που σχετίζονται με τον ύπνο πρέπει να περιλαμβάνουν:

Ώρα αφύπνισης: Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας, παρακάμπτοντας το κουμπί αναβολής και έχετε έναν καθορισμένο χρόνο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Wind-Down Time: Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για να χαλαρώσετε και να ετοιμαστείτε για κρεβάτι. Μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ο διαλογισμός μαζί με τις προετοιμασίες για το κρεβάτι, όπως το να φορέσετε την πιτζάμα σας  και το βούρτσισμα των δοντιών σας. Λαμβάνοντας υπόψη το άγχος της πανδημίας του κοροναϊού, είναι σοφό να δώσετε στον εαυτό σας επιπλέον χρόνο αναμονής κάθε βράδυ.

Ώρα για ύπνο: Διαλέξτε έναν συνεπή χρόνο για να κλείσετε τα φώτα και να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε.

Μπορεί να φανεί χρήσιμο να ενσωματώσετε σταθερές ρουτίνες για όλη την ημέρα, όπως:

-Κάνετε ένα ντουζ  και ντυθείτε ακόμη και αν δεν φύγετε από το σπίτι.

-Τρώτε τα γεύματα την ίδια ώρα κάθε μέρα.

-Αφιερώστε χρόνο για εργασία και άσκηση.

Δείτε το φως

Η έκθεση στο φως διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τον οργανισμό μας να ρυθμίζει τον ύπνο με υγιή τρόπο. Καθώς αντιμετωπίζετε τις διαταραχές στην καθημερινή ζωή, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε μέτρα ώστε οι φωτεινές ενδείξεις να έχουν θετική επίδραση στον κιρκαδικό ρυθμό σας.

Εάν μπορείτε, περάστε λίγο χρόνο έξω στο φυσικό φως. Ακόμα κι αν ο ήλιος δεν λάμπει έντονα, το φυσικό φως εξακολουθεί να έχει θετικές επιδράσεις στο κιρκαδικό ρυθμό. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο εξωτερικός χρόνος είναι ο πιο ευεργετικός το πρωί και είναι μια ευκαιρία να απολαύσετε φρέσκο ​​αέρα.

Όσο το δυνατόν περισσότερο, ανοίξτε τα παράθυρα και τα περσίδες για να αφήσετε φως στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσέξτε την ώρα που ξοδεύετε μπροστά σε οθόνες. Το μπλε φως που παράγεται από ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα  και οι υπολογιστές, έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στις φυσικές διαδικασίες προώθησης του ύπνου του σώματος. Όσο περισσότερο είναι δυνατόν, αποφύγετε τη χρήση αυτών των συσκευών για μια ώρα πριν ξαπλώσετε για ύπνο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις συσκευών ή ειδικές εφαρμογές που μειώνουν ή φιλτράρουν το μπλε φως.

Κούραση που σχετίζεται με το άγχος

Το χρόνιο άγχος της ζωής μέσα από μια πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από φυσικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων πονοκεφάλων και των πεπτικών προβλημάτων. Η κόπωση που σχετίζεται με το άγχος είναι μια άλλη συχνή παρενέργεια. Γνωστή κλινική, ορίζει την κόπωση ως “μια σχεδόν σταθερή κατάσταση κόπωσης που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και μειώνει την ενέργεια, την κίνησή σας και τη συγκέντρωσή σας”. Ακόμη και αν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα ύπνου τη νύχτα, η κόπωση μπορεί ακόμα να σας αφήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι και μη κινητοποιημένοι το πρωί.

Ο ύπνος είναι μια κρίσιμη βιολογική διαδικασία, και η αλήθεια είναι ότι είναι πάντα σημαντικός. Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζουμε την πανδημία του COVID-19, ο ύπνος γίνεται ακόμη πιο απαραίτητος εξαιτίας των ευρέων οφελών του για σωματική και ψυχική υγεία.

Με τα νέα σχετικά με τον κοροναϊό να αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό, είναι σημαντικό να έχουμε πόρους για αξιόπιστες πληροφορίες που βασίζονται σε στοιχεία. Δύο από αυτές τις πηγές περιλαμβάνουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τα Κέντρα για την Πρόληψη και Πρόληψη των Νόσων των ΗΠΑ (CDC). Οι ιστοσελίδες τους παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με το COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να κρατήσετε την οικογένειά σας και την κοινότητα ασφαλή και πώς να αποφύγετε τον ιό.