ΕΣΠΑ Banner

Ύπνος και μεταβολισμός

Λίγοι άνθρωποι ανησυχούν για το γεγονός ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο στο κρεβάτι. Μια επιπλέον ώρα ή δύο περισσότερου ύπνου την Κυριακή μπορεί να φαίνεται σαν όαση μετά από μια μεγάλη και δύσκολη εβδομάδα εργασίας και υποχρεώσεων. Αλλά ξέρατε ότι η λήψη  περισσότερο ύπνου από τον συνιστώμενο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας;

Για τους περισσότερους ενήλικες, η λήψη μεταξύ επτά και εννέα ωρών ύπνου είναι ιδανική. Παρόλο που ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων χρειάζεται πραγματικά 10 ώρες, για τους περισσότερους ενήλικες που κοιμούνται περισσότερες ώρες από το συνιστώμενο ποσό μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη ανησυχία για την υγεία. Επιπλέον, ο περισσότερος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη και καρδιακές παθήσεις. Και μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να θέσει το σώμα σε κίνδυνο για προβλήματα στον μεταβολισμό. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας.

Αυτό που λέει η επιστήμη

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα νοσοκομεία, τα ιατρικά ιστορικά και τα σύνολα ύπνου μιας ομάδας περισσότερων από 130.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 40 έως 69 ετών. Με αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές μπόρεσαν να συνδέσουν τον ύπνο λιγότερο από έξι ώρες και άτομα που κοιμούνται περισσότερες από 10 ώρες, με περιπτώσεις μεταβολικού συνδρόμου και συναφών συμπτωμάτων.

Κατανόηση του μεταβολικού συνδρόμου

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με μεταβολικό σύνδρομο έχουν τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα συμπτώματα: Υπερβολικό λίπος γύρω από την μέση, υπέρταση, χαμηλά επίπεδα HDL ή “καλή” χοληστερόλη, υψηλή γλυκόζη αίματος και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Στη μελέτη, 29% των ανδρών θεωρήθηκε ότι είχαν μεταβολικό σύνδρομο, ενώ το ένα τέταρτο των γυναικών έδειξε σημάδια πρόθεσης.

Υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των φύλων όταν πρόκειται για τον  ύπνο και τον μεταβολισμό. Ειδικότερα, οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα μπορεί να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνες που κοιμούνται περισσότερο, ενώ οι άνδρες είναι πιθανό να έχουν τόσο μεγαλύτερες μέσες όσο και μεταβολικό σύνδρομο εάν κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που κοιμούνται 10 ή περισσότερες ώρες έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ενώ στους άνδρες συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Κόκκινες σημαίες για θέματα μεταβολισμού

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συναισθήματα υπερβολικής υπνηλίας που προκύπτουν ακόμα και αν πληρούν τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα, ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ένα νέο πρόγραμμα εργασίας, μετεγκατάσταση εργασίας ή αύξηση της σωματικής άσκησης. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι μιας διαταραχής όπως η άπνοια ύπνου που έχει ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα ύπνου, αφήνοντας τους ανθρώπους κουρασμένους το πρωί. Αλλά επειδή μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως το Parkinson, η κατάθλιψη, το άγχος, οι μολύνσεις και οι γαστρεντερικές διαταραχές, εάν αντιμετωπίζετε υπερβολική υπνηλία, είναι σημαντικό να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Πάρτε το χρόνο να περιγράψετε λεπτομερώς τα συμπτώματά σας, τα οποία θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαγνώσει την κατάστασή σας και να σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία για σας.