ΕΣΠΑ Banner

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες ύπνου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται κατά τη διάρκεια των ωρών που τους “βολεύει” σχετικά με την επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Οι ώρες αφύπνισής τους καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις που έχουμε μέσα στην ημέρα, ενώ όταν κοιμόμαστε συχνά, αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές μας προτιμήσεις και  δραστηριότητες.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου την ημέρα – αυτό είναι δεδομένο. Το αν όλοι λαμβάνουμε αυτή την ποσότητα ύπνου μια άλλη ιστορία. Εάν πρέπει να ξυπνήσετε στις 7:00 π.μ., μπορείτε να μετρήσετε προς τα πίσω οκτώ ώρες και να ορίσετε μια ώρα ύπνου στις 11:00 μ.μ. Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά υπάρχουν μεμονωμένα κριτήρια όσον αφορά τις καλύτερες ώρες για ύπνο. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι είναι πρωινοί ενώ άλλοι είναι λάτρεις της νύχτας και άλλοι είναι μεταξύ αυτών των δύο. Αυτό που είστε εξαρτάται από τον ατομικό σας κιρκαδικό ρυθμό, το 24ωρο εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει την υπνηλία, την εγρήγορση και διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ένα μαγικό πρόγραμμα που να ταιριάζει σε όλους. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να ταιριάξετε τους χρόνους ύπνου σας με τους φυσιολογικούς σας ρυθμούς και να πάρετε τις επτά έως εννέα ώρες ύπνου που χρειάζεστε τακτικά.

Πειραματιστείτε με μικρές αλλαγές και δείτε τι λειτουργεί καλά για εσάς. Εάν ξυπνήσετε μια ώρα πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας, δοκιμάστε να μετακινήσετε τον ύπνο σας λίγο αργότερα. Παρομοίως, αν πάτε για ύπνο και βρεθείτε ξαπλωμένοι ξύπνιοι, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κοιμηθείτε για περισσότερο από 20 λεπτά, ίσως να προσπαθείτε να κοιμηθείτε πολύ νωρίς. Από την άλλη πλευρά, εάν βρεθείτε να αγωνίζεστε να μείνετε ξύπνιοι μέχρι την ώρα του ύπνου που έχετε ορίσει, δοκιμάστε να το αλλάξετε λίγο νωρίτερα.

Μόλις ανακαλύψετε τις βέλτιστες ώρες ύπνου που σας ταιριάζουν, διατηρήστε τις σταθερές τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, κάτι που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας στο χρονοδιάγραμμα. Κάτι τέτοιο θα σας διευκολύνει να αποκοιμηθείτε και να λάβετε όλα τα καλά οφέλη του ύπνου, πράγμα που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε και να λειτουργήσετε πολύ καλύτερα μέσα στην μέρα.